Haalaribileisiin sikailemaan


Jontte aloitti aikoinaan manifestin luuserihippejä vastaan, niin nyt on mun vuoro puolestaan avautua snadisti paikallisen opiskelijabiletyksen koukeroista. Ensinnäkin, haalarit on helvetin hieno asia. Ken tahansa voi riehuu niissä miten huvittaa ja kukaan ei heristä sormea just sulle, koska olet vain yksi kasvottomasta massasta. Sensijaan angsti kohdistuu tiedekuntaan, kiltaan tai ainejärjestöön. Tiedä sit, kumpi on pahempi.

Haalareissa ihminen on oikeutettu sikailemaan. Mitä typerämpiä temppuja, sen kovempana kaverina sua pidetään. Tampereella tietyillä haalariväreillä on tietynlainen maine. Suurimpina hunsvotteina pidetään isoimpia ja katukuvassa näkyvimpiä opiskelijayhteisöjä eli lääkkisläisiä, kauppislaisia ja teekkareita. Shit happens! Itse hankittu imago kaikilla. Mitäs järjestävät isoja viinanhuuruisia bileitä, joissa sattuu ja tapahtuu…

Mun mielestä teekkarit (etenki kone/automaatiotekniikka/sähkärikilta ja TuTalaiset )on koomisimpia känniääliöitä. Sit hyvänä kakkosena tullaan me boomarit kauppiksesta. Myös lääkisläiset osaa. Ne on erityisen sisäsiittoista porukkaa. Samoin AMK:laiset, jotka haluaa vitusti omia akateemikkojen haalarikulttuurin, tuntuvat panostaneen örvellykseen oikein kunnolla viime vuosina. Viheltelevät meneen ihan pokkana pinkeissä haalareissaan ja ovat niin polleeta poikaa ja tyttöä, kun suorittavat tutkintouudistuksen mukaisesti ”alempaa korkeakoulututkintoa”. Ja pah, sanon minä. Amislaisista ei saa akateemikko vain tittelin muutoksella. Mutta tuo aihe ansaitsee oman entrynsä, eikä sekoiteta sitä nyt biletyksen kanssa!

Paras paikka todistaa opiskelijatolailua on isot opiskelijatapahtumat kuten Hämeenkadun appro (järjestäjänä kauppis) ja Akateeminen MM-Kyykkä (isäntänä teekkarit). Boomarit rellästää myös jokakuukautisten haalaribileidensä etkoilla, itse bileissä Lovessa ja tietty jatkoilla Bolassa, eli Boomin kerhohuoneella. Etenkin Ruotsin exculla, Himotuksella ja Åressa pannaan ristiin rastiin rakasta opiskelijatoveria. Moraalista viisi. Myös ”sitsit”, akateemiset vuosijuhlat ja tietty pikkujulut ja BoomariVAPPU, on hyviä tilaisuuksia suhteiden luontiin, oli suhteen luonne mikä vaan.

Haalaribileissä näkee koko opiskelijaidiotismin kirjon. Jo kurpahtaneet ännännen vuosikurssin teekkarit voi hyvillä mielin iskeä lähes sakkolihaa olevia humanisteja ja laajentaa näin maailmankatsomustaan puolin ja toisin. Humanistit sensijaan voivat hetken aikaa olla moralisoimatta bileiden isäntiä, eli pahoja boomareita, koska osallistuvat itsekin näiden KAUHEIDEN opiskelijakarkeloiden pyörittämiseen maksamalla lipuista ja juomista. Hehän suorastaan tukevat riistokapitalismin kehitystä pitkällä tähtäimellä. Aktiiviboomareista kasvaa nimittäin lukuisia isoja pahoja yrittäjä, pomoja, päälliköitä ja muita elitistejä. Karmivaa, eikö? 😉

Niin kauan, ku meikä on ollut kauppisessa, nuo poikkitieteelliset haalaribileet on ollut Mansessa THE Ilmiö. Jengi todella kerääntyy sikailemaan täysin oikeutetusti opiskelijaelämän nimissä! Kenenkään ei tartte tuntea syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa, koska ”rellestys kuuluu tähän vaiheeseen”. Ennen suunnattiin Night Traineen, sit Panamaan, myöhemmin Onnelaan ja tätä nykyä Loveen. Luonnollisesti bileet siirtyy ravintolatrendien mukana paikasta toiseen. Sisäänpääsytaksa on köyhän opiskelijan kukkaroa hellivä, ennakkoon 3 euroa ja ovelta 4. Kuten haalaribileiden webbisivuillakin sanotaan, harva haalareihin pukeutuva on miljönääri. Tämän vuoksi humalaan juotetaan opiskelijaystävällisin hinnoin. Rafloille tuo haalaribilediili vasta onkin kullanarvoinen. Suomalainen opiskelija juo vitusti. Been there. Ja koska perusopiskelija ei köröttele säästösyistä taksilla himaan, Boomi on järkännyt illan päätteeksi bussikuljetuksetkin kauemmas opiskelijaslummeihin.

Aika hyvin muotoiltu konsepti, eikö?! Helppo monistaa ja tarvittaessa vähän varioidakin kuukaudesta toiseen ja enne kaikkea tuottaa säännöllisesti rahaa ainejärjestölle. Ja Boomin hallitusta tuskin hirveesti haittaa, että he lunastavat haalaribilediilien myötä avecilliset VIPit kaupungin kuumimpaan bilemestaan, pääsevät tutustumaan raflaomistajiin ja päättäjiin ja ennen kaikkea saavat rahoitettua kännikulttuuria edistävää opiskelijatoimintaa jatkossakin!

Oon miettinyt, että jos sama vaiva ja raha pistettäis urheilu- tai musiikkitapahtumien järkkäilyyn, kuinkahan paljon tamperelaisten baarien viinan keskimyynti vuositasolla pienenis? Paljon. No, HB:t ja Appro ne on, jotka opiskelijan vetää ulos soluistaan, jos joku. Kuningas alkoholin ja biletyksen vetovoimaa ei voi köyhä opiskelija vastustaa. En minäkään. Siksi ajattelin viedä Testoksen pojat ekoihin haalaribileisiin Loveen tsekkaamaan syksyn fuksineitosadon! 😉 Jontte ja Erpa kun diggaavat nuoremmista kissoista, niin tuolla misunpentua piisaa. Ja vielä ympärikännissä, snadisti sekaisin opiskelijaelämän ihanuudesta, eli kaiken kaikkiaan erittäin potentiaalinen pyyntireissu tulossa! Etenkin vaihtarit, varsinki kuumat latinot, italianot ja itäblogin avosääriset kauneudet, sekä tietenkin menneen kevään neitseelliset abiturientit kiinnostanevat poikia! Meikän motivaatio on hiukka erilainen. Jossei bileissä ole yhtään tuttuu naamaa, lienee aika ilmoittautua grraduryhmään ja pakertaa parit pakolliset kurssit pois alta syksyllä. Se ois sit siinä. Ei sitä kouluu voi kesken jättää, ku on jo lähes valmistunut.

Morot nyt kaikille ja kuullaan!

Tietoja P-man
Tosimies, joka kumartaa punaiselle lihalle, tehokkaille moottoripyörille ja itsevarmoille naisille, jotka ei yritä hyväkskäyttää mua. Jyrkkä ei puuterialushousuille, kalaruuille sekä isäehdokkaita etsiville kullikotkille. Btw: itsekin isä vm. 11.

8 Responses to Haalaribileisiin sikailemaan

 1. emsu says:

  hehhee 😀 toka vuos alkaa eikä mulla edes ole haalaria 😀
  en oo ollu varma tosta ni jääny sit toistaseks hankkimatta haalarrrit.

  eräs tyyppi: ”kyllä sitä juua voi ilman haalariakin”
  voiha sitä tietty.

 2. Sophie says:

  Minä en haalareita jalkaani laittaisi, mutta onneks täällä voi juoda itsensä hunnigolle ihan ilman niitäkin… Myös toka vuosi alkamas enkä aio ees hankkia mokomia hirvityksiä!

  ja kyysymyys… mikä ihme siinä on ku tosi moni kauppakorkees opiskeleva tuntuu väheksyvän tradenomi-opiskelijoita? perustuuko toi väheksyntä jonkinlaisiin stereotypioihin kyseisistä opiskelijoista, vai mikä siin on?

 3. Päivitysilmoitus: Hekumaa Helsingissä « Ristipissarit

 4. P-man says:

  E+S,
  Joo, enpä mäkään niitä hirveesti ole pitänyt. Ekan vuoden ajan enemmän ja sit jäi! Jotenki kyllästyin koko haalaritouhuun yhtäkkiä… Liian pienet piirit.

  Sophie,
  Mulla ei ole henkilökohtaisesti mitään tradenomeja vastaan. Meinasin ittekin ensin lukea tradenomiks, enkä ees hakea kauppikseen. Ainoastaan sitä vastaan mul on jotain, että osa heistä luulee saaneensa saman koulutuspohjan kuin ekonomit ja odottavat automaattisesti, että voivat hakea samantyylisiä tehtäviä samoiss palkkaluokissa. Todellisuudessa koulutuksissa on kuitenkin paljon eroja ja mun mielestä ekonomien ei pidä alkaa leikkiä tradenomia eikä tradenomin ekonomia. Lähtökohdat on niin erilaiset sekä koulutuksen että näkemyksen suhteen…

  Ja Jonttekin on tradenomi. Helvetin hyvä tyyppi ja menestynyt kaikin puolin siinä, mitä tekee. Mimmosia stereotypioita tradenomeilla on sit ekonomeista, Sophie? Ihan mielenkiinnosta…

 5. P-man says:

  Mut yleisesti väheksyntä tulee mm. näistä asioista:

  – kauppikseen 5 kirjaa luettavana, AMK:hon ei yhtään. Kertoo monelle jotain mm. lukumotivaatiosta ja yleisestä älykkyydestä. Tiedän, tiedän, Suomen Ilmailuopistoon ei ole yhtään kirjaa ja silti sinne pääsee vaan about 20/1000 per haku.

  – suurin osa kauppiksen kirjoista on vitun vaikeeta akateemista englantia > haasteellista!

  – paljon strategiseen suunnitteluun kuuluvia kursseja

  – palkkaluokkaero on suuri

  – Sefe opettaa ekonomit (ja kylterit) pitämään itseään korkeammalla kuin tradenomeja

  – Vahvat perinteet, jotka ”ylistää” kauppislaisia ja yleinen asenne/arvomaailma

  – Yliopistolla ja kauppakorkeella sinänsä on pidemmät perinteet, historia ja status

  – Sama mentaliteetti kuin Suomi-Ruotsi-matseissa… 😉 😉

 6. Sophie says:

  No niin… 🙂 Mä en ihan vielä oo päässy sisälle siihen MIKSI tradenomit ja ekonimit yleensä ees pitää laittaa paremmuus- tai vertailujärjestykseen. Eihän meidän koulutukset edes periaatteessa vastaa toisiaan.

  Kaupallista alaa joo, mutta kuka tradenomi ihan tosissaan edes kuvittelee tällä koulutuksella pääsevänsä heti johonkin TJ:n hommiin. Varmaan jokunenkin, varsinkin kun myötähäpeän kourissa kieriskellen kuuntelin ekana vuonna sitä hypetystä kuinka ”tradenomit ovat niin tätä päivää kaupallisella alalla ja tällä koulutuksella vain taivas on rajana” Ok,riippuu paljolti henkilöstä itsestään mutta tällä koulutuksella saa kyllä lähinnä perusteita vähän siitä sun tästä. Vähän kuin Yo-tutkinto aikanaan…

  No en halua väheksyä opiskeluvalintaani enkä edes hakenut muuta, mutta en mä ite lähtis kenekään ekonomin kanssa väittelemään näiden paremmuudesta..ehkä omaan jonkin verran tervettä itsekunnioitusta sen suhteen 😉

  Mutta mistäs sitä tietää mitä tästä vielä tulee, Tj:n paikalle, jos ei muuten ni ainahan voi yrittää reittä pitkin..hahahha… 🙂

 7. P-man says:

  Sophie,
  Nainen, sulla on itsetunto ja asennemaailma kohdillaan! Sä nostit tradenomikoulutuksen (en edelleenkään puhu tradenomeista ihmisryhmänä vaan mieluummin koulutuksesta!) arvoa mittavasti. Vastaan sulle huomen tuoreemmilla silmillä enemmänki. Heräs muutama juttu. Nyt o mehut pois… Siis urheilusuorituksen takia. 😉

  Öitä kaikille tyypeille!

 8. Päivitysilmoitus: P-Manin kootut kirjoitukset, osa I (elo-loka -08) « Ristipissarit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: