Nyt myös jänniä kasviksia!


Näin keskustas eilen jonkun ihme paraatin, jonka tyypit kilju bannereidensa kans ”sano ei geenimanipuloiduille kasviksille” !!!!!!!! Skeittasin siitä pari kertaa ohi tunnin sisäl ja sain molemmilla kerroilla samalta pimulta jonku flyerin. Aika robottimaista oli se touhu – iha sama kelle julistetaan, kunhan vaan saa omaa flyer-pinoonsa laihemmaks. Tai ainaki tämmösen kuvan ne itestään antoi. Siinä ne muutama hippi standiensa ja banneriensa kans hytisi manselan kylmässä syysiltapäivässä ja esillä oli jotain tuotteitaki. Tosin se koko setting oli hyvin luotaantyöntävä. Oli muute Jonten siskoki siinä porukas ku menin ekalla kertaa ohi, ni ei viittiny jäädä siihe, kerta se ei mua huomannu.

No tokal ohituskerral hippisisko oli kadonnut ja päätin kuitenki pysähtyä heittää läppää sen flyer-plikan kans hetkiseks. Vähän kaunistelin totuutta, enkä kertonut olevani vege lääkärin määräyksestä. 😉 Saatii ihan hyväki keskustelu aikaseks ja lopulta vedin kovat keinot käyttöön ja aloin pitää esitelmää ihan pokalla lihalaitteesta! 😀

Voin kertoo, et meni muijan huuli pyöreeks ku aloin luennoida eläinsolubiologiasta, niiden kuumentamisesta ja mukavan tirisevästä pihvistä. Ei se tytsäke osannu oikee sanoo mitään. Ei mitään mielipidettä, vaikka selitin homman nimen melko tarkkaan. Se vaan alkoi selittää kuinka suomessa lihakarja syö geenimanipuloituja kasviksia! Ei jumalauta. Siis joo, tärkee asia, mut ei nyt liittyny tähän lihalaitekeskusteluun mitenkää. Uskomatonta… halutaan mukamas vaikuttaa asioihin, mut sit ku yrittää hieroo keskustelua yhtään sen niide oman manifestin ulkopuolelta, niin not responding – yhtä monipuolista ja mielenkiintosta kommunikaatioo ku kaatuilevan windowsin kans. Ei näin. Mielipiteitä kiitos!

P.S. Epäsiistit rastat on kuvottavat. Tulee mieleen geenimanipuloidut hiukset. Ja alan aina miettiä et mitähän kaikkee niiden sisäs kasvaa. Hyhhyh. .___.

6 Responses to Nyt myös jänniä kasviksia!

  1. Reeno kirjoitti:

    Noinhan se on valitettavasti hyvin monen aktivistin kohdalla, hillutaan jengissä joka erottuu massasta ja _ehkä_ saa jotain muutosta aikaan. Tai sitten vaan suunnattomasti mölyä.

    Saisivat kyllä joskus esittää näitä lähteitään suomalaisen liha-ja lypsykarjan syömingeistä ja oloista. Alkaa jo pikkuhiljaa vituttamaan tuo scheissenjauhanta mitä ne vaan jaksaa vuodesta toiseen! Täällä on maailmanlaajuisesti katsottuna todella pienet tuotantoyksiköt (yksilöllisestä hoidosta kertoo esim. jokaisella naudalla oleva nimi, siis ihan oikea nimi, ei koodi, ja pitkä ”käyttöikä”.. Suomalainen lypsylehmä elää yleensä noin 7-10v, mikä on pitkä aika tehotuotannon kannalta ajatellen) ja tarkka laadunvalvonta rehuissa, tuotantotiloissa ja tilalta jalostukseen lähtevissä tuotteissa.

    Noh, mulla on oma lehmä kirjaimellisesti ojassa, vanhemmat on maanviljelijöitä. Siks vähän tuppaa kuohahtamaan aiheesta 😉

    Voisivat nämä hipit keskittyä esimerkiksi tuonnin rajoittamiseen (niin, miksi ostaa lähipellolla kasvanutta tervettä lehmää kun Argentiinasta rahdataan härkää tiskit täyteen, ja se on puolet halvempaa.. Tosin varmasti vetänyt sitä supermaissia tai lihaluujauhoa) tai lähituotteiden suosimiseen. Kauppiaatkin vois ottaa enemmän kantaa toimillaan; miksi tilata ketjun kautta, kun Jussi voi hyvin tuoda pakattuja munia omalta tilaltaan? Tuotteen alkuperä olis ainakin selvääkin selvempi. Kotiteurastamo nyt on vähän kinkkisempi juttu tarkkojen kriteerien vuoksi, mutta niitäkin voisi pyörittää osuuskuntatyyppisesti, kerätään pieneltä alalta nautaa, pistetään pakettiin ja tiskiin. Ei tarttis arpoa että joo tää on sieltä Atrian keskitetyltä teurastamolta, johon muuten tuodaan jatkokäsittelyyn lihaa paljon muualtakin kuin Härmästä.

    Kyllä pitäis itse päästä päättämään kaikesta niin maailmassa olis paljon parempi elää! 😉

    • E-rich kirjoitti:

      Amen. Ulkoa opeteltu julistus ei paljoo saa muutosta aikaan. Ei mua ainakaa kiinnostais liittyä niihin riveihin, ihan ihme scheissea toi niiden flyerikin. :S

      Kiva, et heität Reeno meille vähä faktaa tiskiin, mua ainakin kiinnostaa tietää asioiden oikee laita! 🙂 Ja näin mäkin oon käsittäny, et suomes on vielä aika hyvät olot elukoilla. Toisaalta ku miettii elintarvikkeiden hintoja, nii ei se sinänsä ihme oo, et varsinki opiskelijat ostaa kaupasta jotain brasilialaista tms lihaa, koska se on HALVINTA. Aika paska tilanne. Mä ostan aina luomukasviksia. 🙂

      Noiden aktivistien kans tuppaa oleen vähän sama fiilis ku jonku lopunajan lahkokiihkoilijoiden kans… samaa paskaa eri paketissa. Tulee vaan sellanen fiilis enemmistön kohdalla, et ei ne oo oikeesti ihan niin omistautuneita asialleen ku kuvittelis, ne vaan yrittää ostaa itelleen a) taivaspaikkaa b) parempaa omatuntoa. Tekopyhää, imo.

      Missäs päin Suomee Reeno asustelitkaan? 🙂

  2. Reeno kirjoitti:

    Keski-Suomesta päin olen kotoisin.

    Joo, maailmaa saa pelastaa ihan niin paljon kuin haluaa (minäkin yritän, lajittelen jätteeni ja pyrin pyöräilemään mahdollisimman paljon) mutta tulee tosi paha fiilis näistä kettutytöistä, jotka kattoo dokumentteja ulkomailta ja yrittävät sitten väittää että Suomessa tehdään samalla tavalla kuin Latviassa/Iso-Britanniassa/Jenkeissä/missä vaan.. Varmasti kivaa tuottajillekin, kuraa tulee niskaan vaikka juuri panosti porsaiden viihtyvyyteen ostamalla niille Jollyballeja (semmosia hevosten leluja 😀 eivät pure toistensa häntiä kun leikkivät niillä) tai hoiti vielä kerran sen yhden utaretulehduksen lehmältä, joka lypsää navetassa parhaiten mutta on nyt sairastellut hetken aikaa. Jos eläimiä ei hoidettaisi hyvin, eivät ne mitään tuottaisikaan. Jotenkin kaukaa haettua nämä geenijutut, kun itse on koko ikänsä katsellut mitä ne ammut siellä pellolla tai navetassa syö, eikä siinä tavarassa ole geenimanipuloinnista tietoakaan.. Omalta pellolta tulee ja omaan suuhun menee.

    Toki Suomessakin on ongelmia, mm. suuri osa navetoista on rakennettu 60-70-luvulla eikä niihin ole varaa tehdä parannuksia.. Harmi vaan että nykylehmä on noin 1,5 kertaa isompi kuin ne 70-luvun mallit. Eivät tahdo mahtua parsiin, josta seuraa sitten esim. jalkaongelmia. Alkuperäisrodut (lapinlehmä, suomenkarja) kestäisivät paremmin, mutta häviävät tuotoksessa (ja luonteessa) ayshirelle ja holsteinille.

    Olisi tosiaan hienoa joskus päästä käymään asiallista keskustelua näiden tyyppien kanssa, ja antaa oma näkemyksensä asiaan. Valitettavan usein se keskustelu kylläkin töksähtää henkilökohtaisuuksiin menemisiin (mikä tää oli tää taivaanteurastaja 😀 mä olen sitten varmaan joku lehmänriistäjän tytär..), koska mun argumentteihin ei vaan osata vastata. Emmä tiedä tosiaan mitä maatalous on esimerkiksi Itä-Euroopassa, mutta tiedän varmasti mitä se on Suomessa.

    • P-man kirjoitti:

      ”Nopsa” kommentti työn keskeltä!

      Eerikki, onneks sä et kuulu hihhuleihin.. Oon oikeesti tosi ylpee sust, ku äijäl o munaa vetää omaa settiään vaiks me Jonten kans ympärillä yritetään houkutella sua vaiks mihin nahkakuukeleista äijäsnapseihin, makkaralla… 😉 Ja vaiks toi sun lääkärin suositus ny toki perustelee jotain, ni ei se nyt vissiin ainoo syy sun linjaas ole? Mut oikeesti, sä kuitenkin niinku perustelet valintas ja otat selvää faktoista, jotta voisit perustella ne fiksusti ja enssijaisesti ittelles. Nostan ni hattuu, ettet kuulu tohon huutavaan päättömään massaan ihmisiä, jotka hokee ulkoo-opeltuu manifestia ja uskoo siihen täysin sokeesti…se on se taivaspaikka, mikä siellä kiiltää. Ja btw: nykyään on trendikästä olla alternative! 😉 Mut mitäs sit, ku vaihtehtoisuudesta on tullut massamuotia? Kai sit on POP olla tavis.

      Reeno, mielenkiintoisia pointteja! Ja oikeesti tosi hienoo kuulla, ku joku sellainen puhuu, joka oikeesti tietää ton tuottajanäkökulman. Valitettavasti taitaa olla Suomessa LSO ja A-tuottajat sen verran isoja toimijoita, ettei o pienemmillä lihantuottajilla hirveesti chanssia poiketa linjasta vaan isojen elintarviketalojen lihanhankintayksiköt sanelee ehdot oman bisneksensä tarpeidenmukaisesti?

      Eikös ne oo aika systemaattisesti ostanut kaikki muut pienemmät osuuskunnat pois (mm. Portin ) ja sulauttanut valtavalla innolla kaikki tuottajat samaan nippuun. Volyymit kasvaa, hinnat laskee ja tuottajapalvelutkin tuntuu heikkenevän. Yks perhetuttu on duunissa LSO:lla, ni se aina avautuu näist jutuista…

      Ja suuret keskusliikkeet vähittäiskaupan puolella pitää sit huolen, että ketjut ja niiden yrittäjäjäsenet pysyy ns. ruodussa, eikä esim. suosikaan sitä naapurin Pentin munatilan tuotantoa ohi virallisen hankintaketjun… Tärkeintä on saada ketjutoimijat keskittään kauppa keskusliikevetoisesti eli hyödyntää skaala/massaetuja ja ostamaan ja myymään samaa massakakkaa mutta erilaisissa paketeissa. Kyllä yksittäiset toimijat ja riippumattomat tuottajat on aika hyvin pelattu ton ketjun ulkopuolelle meillä…

      Sääliksi käy, sillä kuluttajat taas kaipaavat/ovat valmiita maksamaan juurikin näistä säännöstelyn ulkopuolelta hankittuista tuotteista, jotka ostetaan suoraan erityistiloilta ja myydään tuoreena ilman sen suurempia logistisia/myynnillisiä väliportaita… No, näin se on aina vissiin mennyt Suomessa. Isot pajat pitää huolen, ettei pienemmät voi pärjätä…

      Toisinaan tuntuu, et koko elintarvikeviranomaisten toiminta on rakennettu suojaamaan vaan ja ainoastaan suurten keskusliikkeiden ja ketjutoimijoiden intressejä…

      Jeps, kuullaan… Nyt takaisin miettimään yiikansallisen yhtiön juomamarkkinoita! 😉 Sano Reeno Mörttiselle terveisiä, jos törmäät… Buahahahaha… 😉

  3. Reeno kirjoitti:

    Joo, sais tää oligopoliasetelma elintarvikepuolella mieluusti kadota.. Voitais Leenan kanssa tehä vähän pläänejä asian tiimoilta! 😀

    Jos alkais vaikka tosi omavaraiseksi, muuttaisi maalle, olis kasvimaa ja pari vuohta + joulusika. Tästäkin monta kertaa puhunu porukoiden kanssa, ja suurin ongelma siinä taitaa olla, että kukaan tuottaja ei myy tunnuksettomalle eläimiä (kiitos EU:n)..

    Jos alkaiskin varastamaan sitten naapureilta hiehoja kesäisin ja lahjois ponupullolla paikalliset hirvimiehet palottelemaan ruhon kun aika koittaa? 😉

    • Reeno kirjoitti:

      PS. Omavaraisuutta harjoittaen, keittelen omenahilloa vapaapäivän kunniaksi.. Mistäs muustakaan kuin oman pihan omenoista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: