Turvallisuusviikko – Episode 1 out now!


Oltiin eilen Mitsun kans iltalenkil ennen puolta yötä ja täytyy sanoo, et Manselan viimeaikaisten tapahtumien valos ei ollu kovinkaan turvallinen fiilis liikuskella. Tosta pehmolelukaverista kun ei suuremmin oo bodyguardiks. Huomasin jossain kohtaa et muutaman isokokosen miehen seurue oli tullu samaa reittiä meidän peräs jo parin korttelin verran. Perjantai-ilta, todnäk niil oli ihan hyvä syy siihen reittivalintaan, mut jotenki ahisti se tilanne ja pääpointtina, et oli turvaton fiilis, vaikka ne sit myöhemmin kääntykin eri suuntaan. Tästä juteltiin P-manin kans, sit ku Mitsun kans oltiin palattu lenkiltä, ja päätettiin pitää blogissa tästä päivästä alkaen turvallisuutta käsittelevä teemaviikko.

Julistan siis Turvallisuusviikon alkaneeksi 17.–23.10.2009 väliseksi ajaksi. Tarkoituksena olis nostaa esille yleisiä turvallisuusasioita mitä meidän mielestä kannattaa ottaa huomioon esim yksin pihalla liikkues, tai miks ei vaikka kotia (ja Jonten tapauksessa perhekalleuksia) suojatessakin. Turvallisuusaiheisia asioita ja mielipiteitä on kuitenkin niin paljon, että uskoisin tästä kehkeytyvän ihan mallikasta keskustelua ja erityyppisiä aiheita eri päiville. 🙂 Pääpointtina oliskin just herättää keskustelua tärkeästä aiheesta ja saada lisättyä yleistä tietoisuutta ja valppautta, eri näkökulmista.

Me kirjotellaan kuitenkin ensisijaisesti nyt manselaisina, mut eiköhän nää oo käännettävissä ihan minne päin Suomea tahansa. Tarkoitus olis lisätä jokaisen jutun loppuun myös aina joku Manselan monista vaaranpaikoista, kuvamateriaalilla varustettuna, jos mahdollista. Kaikkien kommentit, lisäykset, juttuideat ja muut pointit on enemmän ku tervetulleita! 🙂

Mut itse asiaan. Jos ei naisten oo turvallista liikuskella pimeessä yksin, niin eipä tätä nykyä taida miehilläkään olla sen turvallisempaa. Pelot ja uhat on toki naisilla ja miehillä erityyppiset – naiset pelännee eniten raiskatuks tulemista, miehet yleisesti ehkä väkivaltaista ryöstöä tai jopa henkirikosta, ainakin mulla itellä nimenomaan nää kaks päällimmäisenä, jos pitää nimetä. Miten sit suojautua, jos nyt kuitenkin on pakko kävellä yksin pimeessä? …kun eipä varsinaisia aseita oikein oo lupa kanniskella mukana.

#1 Keho aseena

Käsittääkseni Suomen laki on vähä viturallaan. Oikaiskaa jos oon väärässä, mut erinäisiä itsepuolustuslajeiksi lukeutuvia harrastaneet on lain edessä ns. askeleen verran alakynnessä, vaikka oliskin ite uhrin asemassa.

Otetaas esimerkki vaikkapa judoa harrastavasta pienikokoisesta Jaanasta. Eräänä iltana tuntematon mies yrittää raiskata Jaanan pimeässä porttikongissa.

_

1. Jaana vanhana judokana kietaisee raiskari-Karin kunnon junttaan, hajoittaen tukiristisiteen tämän olkapäästä. Nöyryytetty raiskari-Kari nostaa syytteen Jaanaa vastaan ja on kuin onkin lain silmissä uhrin asemassa.

2. Mikäli Jaana ei olisi judoa harrastanut, olisi hänen ollut lupa laittaa Kartsa ojennukseen ns. maallikon ottein, mutta tällöin myös raiskauksen onnistumisprosentti olisi luultavasti varsin korkea.

3. Jos myös raiskari-Kari olisi judoka, tällöin Jaanan teko olisi lain edessä oikeutettu… tämä ”askeleen verran alakynnessä” -mentaliteetti pätee myös siinä tapauksessa, mitä aseistetummaksi skenaario menisi.

4. Jos raiskari-Karilla olisi ollut vaikkapa teräase, olisivat Jaanan trikit olleet ihan ookoo.

5. Mikäli taas Jaanakin tempasisi jonkin sortin moran esille, pätisi taas aiempi asetelma.

6. Jos Kartsalla olisi sen sijaan tuliase Jaanan teräasetta vastaan, pieni moran survaisu kylkeen saatettaisiin sallia hätävarjelun nimissä.

7. Jos taas molemmilla olisi tuliaseet, palattaisiin lähtöpisteeseen jne…

….mielenkiintoista. Voihan olla, et oon itekin käsittänyt joskus jotain väärin, mut näin muistan dojolla kerrottaneen, vaikka eri laji onkin kyseessä.

Mut joo, takas viel vähän tohon kyssäriin, et miten sit pystyis suojeleen itseään jotenkin laillisin keinoin? Varmaankin se ihan ykkösjuttu on pysyä pelikunnossa, eli ei mitään perseitä olalle, jos pitää kävellä pimeel paikasta A, paikkaan B. Tietynlainen terve vainoharhasuus, eli valppaus on aina plussaa. Ite monesti lenkillä mietin, et jos tosta porttikongista hyökkäis joku NYT, nii miten reagoisin. Eka reaktio kandeis olla kaikilla ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta ”JUOKSE!!!!”. Eli vois olla hyvä pitää silmäl mahdollisia pakoreittejä. Ennakointi, valppaus ja terve järki (= esim reittivalinnat) vie jo aika pitkälle, imo. 🙂

Vaaranpaikka #1 @ Manse – Kehräsaari & Kehräsaaren silta

Valoisalla nätti ja kiva, pimeällä pelottava, ahdas ja hyvin epäilyttävä – etenkin se kuja, josta itse Kehräsaari alkaa. Musta tuntuu, että kaikki Mansen stalkkerit asuu ton sillan alla tai vähintäänki jossain välittömäs läheisyydes. Tää varoitus on erityisesti naisille, vaikka saa toi kyllä raavaan miehenki vilkuileen olkansa yli… välttelen meinaan ite tota koko paikkaa pimeellä ku ruttoa.

Monissa viime päivien keskusteluissa ihmiset tuntuvat ihmetelleen sitä Nikon valintaa lähteä Sahasta kohti keskustaa, eikä Ratinanvuolteen siltaa (tai tota Kehräsaaren siltaa) pitkin suuntana Satamakatu ja edelleen Hämeenpuisto. En mä kyllä ihmettele. Tuolla pitäis olla pimeellä liikkumiskielto. Ikävä kyllä tuo mielestäni fiksumpi reittivalinta ei tällä kertaa auttanut. 😦

Tähän linkattu kuva on talvelta ja muutenki vähän huono (ja ainakin viime talvena tosta oli toi lähimpänä näkyvä valo pimeenä), mut voisin käydä kuvaamas täs joku kerta tarkemmin, jos P-man lähtee mun mukaan. Yksin en kalliine kameroineni tonne mee…

Edit: tarkempaa satelliittikuvaa alueesta löytyy TÄÄLTÄ.

_

9 Responses to Turvallisuusviikko – Episode 1 out now!

 1. P-man says:

  Eerik! Olen sust eri ylpee. 🙂 Juttus kiteytti koko meitin keskustelun… Aika velikulta!

  Ja oon täysin samaa mieltä, et Kehräsaaren seutu on päivällä kiva yöllä karsee. Ja oot oikees, noi valot ei aina pala, mut ku ei niist kukaan huomautakaan… Kansalaiset, olkaa aktiivisia.

  Samaa sanon Treen kaupungille sekä ko. alueen firmoille: koskee teitäkin. Tuo kaunis seutu ei ansaitse angstileimaa, joten toimikaa, jos vaiks valot on pimeenä!!

  Ja hei, kierrän itteki Ipasta tai Sahasta juuriki Hatanpäänvaltiksen ja Hämeenkadun kautta, vaiks Hämeenpuistoon pääsis nopeemmin alakautta Kehriksen läpi.

  Ps. Hei, linkataas tähän ja muihinki jatkojuttuihin joku kartta ja satelliittikarttakuva kohteesta?! Ehkä kaikki ei tunnekaan näitä katuja ja nimiä, niinku Testoksen keskusta-asukit.

  Kaikest huolimatta turvallisempaa la-iltaa! Silmät auki kaikki. 🙂
  Saankos mää aiheekseni kodin turvallisuuden ja suojaamisen!? Tää on tuttu aihe, valitettavalla tavalla… 😦

  • E-rich says:

   Kiitti!

   Joo, tää aihe on kyl sen verran ajankohtanen ja kiinnostava, et oli helppo raapustella. Hyvä ku sanoit, täytyykin heittää edittinä perään satelliittikuvaa Kehräsaaren alueesta…

   Ja KYLLÄ, saat aiheekses kodin turvallisuuden ja suojaamisen, jos kerta ite haluat! 🙂

 2. P-man says:

  Niin ja ideoita Mansen ”vaaranpaikoista” – oli syy mikä vaan – otetaan ilolla vastaan sekä julkaistaan kommenteissa! Myös varoittavat tarinat ja omakohtaiset kokemukset on tervetulleita. 🙂

 3. mntt says:

  Matka Be-Bopista rautatietunnelin kautta Tammelaan sai tossa keväällä karvat nousemaan pystyyn, kun eräs herrashenkilö väen vängällä koitti johdatella ekaksi Koskipuistoon kuhertelemaan ja sitten kotiinsa..

  Mutta kyllä se rautatieaseman alikulku on silti pelottavin paikka Manchesterissa mun mielestä.

  • P-man says:

   Jep, mntt! Samoin Koskipuisto/Pikkukakkosen puisto Cumuluksen takana, siel enemmän Tammerin päässä, Kalevan puistotie ja Tammelan puistotie on kans vähän ahdistavia. Ei keskustorikaan (vanhankirkon ranta, Mäkin kulma tai se koko pikkukadun pätkä siinä automaatin luona)houkuttele! No, onhan noilla puistokaduilla snägäreit, mut ei nekään o aina hyvä asia. Samoin kauhee mesta on siel Tahmelassa, Rosendahlin rannan jlk. ne kerrostalot. Monesti miettiny lenkillä, et kuinka paskat valot siel on! Jos ois näkyvyyttä, ei tod. ahdistais, mut ku ei kaupunki huolehdi ja/tai ihmiset ei ilmoita pimeistä lampuist joku automaatti-ilmaisin vaan kaikkiin lamppuihin! Sit noi pimeet porttikongit vois aatella ahistavan, ainaki mimmei… Kyttäyspaikkoja! Frendi asui Näsilinnankadul, melkein Onnelan vieressä siinä vanhas funkkistalos, oisko beesi tai harmaa, snadist keltainen. Matkaa himaan about 300m Onnelasta, ja siitä kongia n. 30 metriä… Ja viel hiljainen sisäpiha… Yöks, yöks.

 4. Mymmeli says:

  Hyi se on kyllä kauhee se satakunnansilta. siinäkin jotain pariskuntaa, joku tuntematon nisti puukotti yks ilta, kun ne ei antanu sille rahaa! Ja muutenkin nyt pelottaa omasta, kaverien ja perheenjäsenten puolesta kaikki kävelyreitit, joiden varrella on vettä, jos siis on baari-ilta… Kaikki sitten taksilla aina baarista kotiin tästä lähin, vaikka oliskin lyhyt matka! Kun pitäs toisten aina pitää huolta, että pääsee kaverit turvallisesti kotiin, mutta sen nyt tietää, että se on välillä mahdotonta.

 5. P-man says:

  Tervetuloo rinkiin Mymmeli! Totta virkot. Samoin se kävelysilta siinä vieressä (mikä Moreeni vai Morena siin ny sit onkaan) ois hyvä paikka tehdä ruumiita, jos jotain kiinnostais. Ja sitä siltaa edeltä se pieni hiekkatie, joka laskee sielt keskustorilta tiilirakennusten kupeesta ja sillan jälkeen jos pyrkii Lapinniemeen päin on sit viel se alikulkutunneri, jonka päältä just kulkee toi Satakunnankatu. Oon meinannut kerran jäädä tos sillalla pyörän alle, mut ei onneks sen vakavampaa. Taitaa olla Treella noi pyöräilysäännöt enemmä ja vähemmä hukassa… 😉

 6. P-man says:

  Ja jeps, taksilla kulkeminen suomessa on onneks pääosin turvallista, jossei eksy pimeisiin takseihin. Ulkomailla ei kyl niinkään välttämättä… Erityisen huonoi kokemuksia on Espanjasta ja Kreikasta. En tiedä miks, ehkä paska säkä vaan.

 7. Mymmeli says:

  Kiitsa :)Mä en edes viitti pyöräillä paljoo keskustassa, kun ahdistaa se, vaikka haluaisin kyllä. Sen pitäs olla paljon mutkattomampaa ja turvallista. Niin joo ja noita ulkomaan takseja en edes ajatellu… Siellä kyllä varsinkaan ei saa kännipäissään yksin liikkua!

  Mä uskallan väittää, että Tampereen keskustakaan ei edes ollut noin karmee, pelottava ja vaarallinen paikka vielä jotain kymmenen vuotta sitten. Nykyään, vaikka on vanhempikin, niin pelottaa huomattavasti paljon enemmän. Tai ehkä just siks… 😀 Pitäs varmaan muuttaa johkin Ruovedelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: