Turvallisuusviikko: Varo vihaista käsidesiä – Miten toimia myrkytystilanteessa?


Heti kun käsidesien myynti pyyhkii hienosti possuinfluenssaa pelkäävien kulutusinnon takia, alkaa tuotteen mustamaalaus. Ensin lapsi nuoleskeli päiväkodissa käsidesiä ja päätyi lähes kahden promillen pössyihin. Seuraavana päivänä kerrottiin sairaanhoitajan käden syttyneen tuleen desikäytön takia. Oiskohan täs pikkusen katastrofien maalauksen makua ja suomalaista perisyntiä, kateutta, havaittavissa?

Ooppa valppaana.

Ooppa valppaana.

Käsidesi sinänsä on fiksua tavaraa oikein käytettynä. Sama pätee kaikkiin myrkkyliuoksiin. Rikkihappo, bensa, tuulilasinpesuneste ja Mäntysuopakin ovat vaarallisia, jos ne joutuu vatsaan taikka silmiin ja iholle. Muistakaahan siis myrkkyjen ja kemikaalien oikea säilytys: poissa lasten (sekä lemmikkien ja muiden niitä mahdollisesti sisäisesti nauttivien) ulottuvilta. Parasta myrkytysten ehkäisyä on pistää vaaralliset aineet lukkojen taakse.

Tämän lisäksi pitäisi kertoa kemikaalien vaaroista sekä opastaa junnut kemikaalien asialliseen käyttöön. Ei meitsikään saanut pikkupojuna pienoismalleja kootessa käyttää lakkabensaa yksin. Isä opasti ja valvoi vieressä, miten ne maalit lantrattiin ja kädet pestiin saippualla käytön jälkeen. Enemmän ku syyttää käsidesiä lapsen tappajaksi, kannattaisi panostaa käyttöympäristön turvallisuuteen.

Kun kekara on päässyt nuoleen käsidesiä, joko pullo tai lapsi on ollut väärässä paikassa tai aikuinen on laiminlyönyt työtehtävänsä. Sama pätee The Burning Hands- ilmiöön, ei siinä mitään mystiikkaa siis ole. Alkoholipitoinen desi saattaa leimahtaa syntyvän staattisen sähkön avustuksella/takia, JOS niitä käsiä riittävästi hinkkaa keinokuitukankaisiin tai koiran turkkiin. Näin oli tämä ruotsalainen näppinsä polttanut tehnyt.

Oikein käytettynä turvallinen.

Oikein käytettynä turvallinen.

Tässäkään ratkaisu ei löydy tuotteen parjaamisesta, vaan käytönopastuksesta. Toki purkkiin voidaan lisätä varoitustekstit: ”Käsidesin käyttäjän ei ole syytä hinkuttaa itseään tai muita”, mutta …
Mä en ees halua tietää, mitä tapahtuis, jos ois käyttänyt käsidesiä viikon putkeen ja sit iskis hirvee tumputtamisen tarve. Anteeksi, ei saa vitsailla vakavilla asioilla.

Jos vahinko kuitenkin yllättää ja myrkkyä päätyy vatsaan, kannattaa muistaa yksinkertaiset ohjeet:

1. Estä myrkyn imeytyminen.
Lääkekaapissa on hyvä olla lääkehiiltä, tunnetaan Carbomix-tuotemerkkinä. Hiili massuun, mikäli kyseessä ei ole happaman tai emäksen eli ns. syövyttävän aineen aiheuttama myrkytys, joihin puolestaan auttaa vesi.

Lääkehiili ei ime alkoholia, eli alkoholipitoisen käsidesin juomisessa lääkehiili ei auta. Ja heti sit heti tohtorin pakeille, ku hiilet on nautittu.

2. Ota hiiltä riittävästi.
Pari tablettia ei auta, vaan tarvitaan MEGA-kerta-annos. Lapsille 1-2 grammaa painokiloa kohti. Eli esim. 30-kiloinen skidi ottaa n. 30-60 grammaa!

Aikuisilla puhutaan KERTA-annoksesta ja se on 100-150 grammaa.

Liuota hiili nesteeseen: Lapsille taitaa mennä parhaiten alas jugurtit, paksut kiisselit ja mehut.

Oksentamista ei kannata jäädä yrittämään. Tästä käytännöstä on luovuttu myös sairaaloissa.

3. Syövyttävää happoa tai emästä (esim. konetiski- tai viemärin avausaine) syöneen ensihoito:
Annetaan pienissä osissa vettä, joka laimentaa liuosta. Ja taas heti lääkäriin.

Mm. täältä löytyy ensiapuohjeet kaikentyyppisiin myrkytystapaturmiin:

– myrkyn nieleminen

– myrkky iholla

– myrkky silmässä

– hengitetty myrkyllinen aine

Jos tapaus on epäselvä tai kaipaat lisäneuvoja, soita 24/7 auki olevaan Myrkytystietokeskukseen. Numero: 09-471 977.

Mainokset

Tietoja P-man
Tosimies, joka kumartaa punaiselle lihalle, tehokkaille moottoripyörille ja itsevarmoille naisille, jotka ei yritä hyväkskäyttää mua. Jyrkkä ei puuterialushousuille, kalaruuille sekä isäehdokkaita etsiville kullikotkille. Btw: itsekin isä vm. 11.

2 Responses to Turvallisuusviikko: Varo vihaista käsidesiä – Miten toimia myrkytystilanteessa?

  1. Reeno says:

    Tää on hyvä! Täytyy printata johonkin talteen. Ei oo eka eikä vika kerta kun pikkubirgerit tai hauvavauvat käy kolistelemassa siivouskomerolla tai allaskaapilla ja löytää sieltä AARTEITA..

  2. P-man says:

    Hieno homma, Reeno! Aattelinkin, et nää myrkkyasiat kans tuppaa jäämään, koska ei näihin onneks joka aterialla törmää. 😉 Täytyyki kysellä fiksummilt, auttaako lääkehiili myös esim. lasten lääkemyrkykseen. Et jos pikkupulloposki vetäsee vaikka levyn mummon nitroja, ni mikä avuks… Jaahas, sit jos kattois uutisist, näkyikö Nikosta vilaustakaan. Tänään oli se seurakuntien etsintä..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: