Turvallisuusviikko – Vaarilla on saari (ja dementia)


Meikän toinen elos oleva (just ja just) vaari soitteli tänään. Ei olla juteltu kahteen vuoteen. No, tää johtuu vaarista, joka elelee yksin Keski-Suomessa, saaressa! Ei ”toimivaa” puhelinta, ei juoksevaa vettä, ei öljylammitystä, eikä naapureita talviaikaan. Jeps, tässä tuli eka yhtymäkohta turvallisuusviikkoon, huonokuntoisten vanhusten arki on täys riskejä!

Äijä yli kasikymppinen ja nyttemmi jo jonkin  verran dementoitunut, et asumiskuviot pitäis laittaa uusiks. Olkoot kuinka rakas kotipaikka, mut vaari ei enää pärjää yksin. Saari on 200 m mantereelta, mutta on se kuitenki saari. Voitte arvata, kuinka hankala sinne on saada ruoka-avut tai pelastuslaitos tarvittaessa paikalle? Ja vaari on viel semmoinen jäärä, et se ei apua pyydä, koska kasvot menis.

Muinoin, ku paikallinen kuljetuspalvelu meni konkkaan, vaari oli elänyt pari viikkoa mustikoilla, perunoilla, salaatilla ja järvest pyytämillä kaloilla. Selkä oli ollut ni paskas kunnossa, ettei mies ollu päässy kaupoille ja kännykkäki oli sopivasti ”rikki”, ettei voi soittaa lapsilleen mantereelle. Paskat ollu oikeesti rikki. Vaari oli ladannut Nokiaa vanhan syntikan muuntajalla, ni ei ihme, ettei pelittänyt.
Ton siitä saa, ku nuoremmat idioottilapset lopetti väkisin lankapuhelimen ja hankki vaarille kännykän ”turvaksi”. Nyt mies on entist eristyneempi, koska ei äijä osaa käyttää puhelinta, eikä semmoisii lilliputtinäppäimii voi käyttää kirvesmiehen kömpelöillä sormilla, joisssa ei mitään motoriikkaa. Niin joo, ja puhelinta ei vois muutenkaan käyttää ”matojen” takia. Luulen, et tarkoittaa tietokoneviiruksia!

VANHUSKIN VOI MASENTUA

Vaari oli viel muutama vuos sit terve ku pukki. Ja aika pukki olikin, ku sisaruksii on vissiin 9. Mummon kuoltua kunto on laskenut hirveetä kyytiä, sekä fyysinen että psyykkinen. Miettikääs, ne eli ehdessä yli 60 vuotta! Et oli aika kova paikka mummon lähtö. Vaarilla kilahti jotenki hautajaisissa, ja sen jälkeen ukko on elelly erakkona ja masentunut. Viime vuonna lyötiin sit dementiadiagnoosi päälle, mikä pakottaa uusiin ton asumisjärjestelynkin. Sit se vaarin sydän vasta särkyykin, kun joudutaan hankkiin hänelle hoitokotipaikka ja pistään saari kii.

Tää sekoaminen tapahtui tosiaan mummon hautajaisissa ja tila on välillä huonompi, välillä parempi. Kesken surusaarnan vaari ilmoitti, et ”meikä vihaa Jumalaa ja ei aio kuunnella tätä paskaa”. Vaari, joka ei ikinä kiroile, eikä huuda. Siis ennen tota. Sit harmaahapsi marssi ulos. Me muut jäätiin kuuntelee seromoniaa, mut äitee isänsä tyttönä meni kattoon, et mitähä ny tapahtuu. Siellä vaari istuskeli keskel pihaa seurakunnan puistotyöntekijän jättämissä kottareissa pyhäpuvussa ja näytteli keskaria taivaisiin ja huuteli Jumalalle shittii. Koominen mutta surullinen hetki.

Meidän tänpäiväinen keskustelu oli suht mielenkiintoinen. Ensinnäki vaarin piti soittaa äiteelle. No, lähelt liippas. Meil on kaikil melkein sama numero jonain ikivanhana Radiolinjan perintönä. Argh, ni vittumaista. Mutsinki asiakkaat soittelee jatkuvasti mulle ja kuvittelee varmaan, et mä oon sen uus nuorempi ukko. Sama sukunimi ja kaikkee… 😉 No joo, vaari aloitti puhelun sellaisella hullunnaurulla ja kehui, et onkos rakas tytär nauttinut hieman hormoooooonia. Jeps, pitkällä o:lla. Sit päästiin itte asiaan.

Vastaavan ajattelun takia meidän vaarin fillari takavarikoitiin.

Vastaavan ajattelun takia meidän vaarin fillari takavarikoitiin.

HOMOEPÄILYJÄ

Vaari pamautti, et jaa se onkin vai P-Man siellä ja kertoi kuullensa, että mä oon alkanut soittaa fagottia. Siis mikä vitun fagotti, teki mieli kysyä?! No, vaari onneks selvensi asiaa, että tietää mun asuvan miehen kanssa. Aah… Sit alko leikata! Mutsi on kertonut kämppisasumisesta ja fagotti todella oli homoviittaus. Hienoa, aattelin, ja pelkäsin, et nyt sen pumppu ainaki lakoaa.

No, kielsin asian ja kerroin sit, et meit on täs kolme kaverimiestä kimpassa. Siihen vaari tokas, et onko hommat jo rekisterikeskuksen tiedossa? WTF? Mistä se on kuullut, et mul o taas prätkä?! Ukkeli selvensi: ”eikös fagotit voi nykyään olla virallisessa rekisterissä ja adoptoida mongoloideja, hyi saatana!” just. Mitä tohon nyt voi sanoa. Naureskelin vaan, et joo, kyllähän NE voi ja et Kiinasta, ja miksei MONGOLIASTAKIN, paljon lapsia hankitaan. Mut mä en ole semmoista tekemässä, painotin.

No siitäkös äijä suuttui. ”Älä ala mua apinoimaan! Yks lysti, mongoloidi ku mongoloidi”. Nyt liikuttiin jo suht tulisillä hiilillä. Tää on yks syy, miksen oo uskaltanu puhuu vaarin kans. Kun ei hää oikein ymmärrä asioita, vaiks on hirveen kiinnostunut kyll kaikesta maailmanmenosta. Ollu nuorena paljon ulkomailla kiertotyöläisenä ja omien sanojensa mukaan rakentanut natseille tuhansia taloja. Kukaan ei tiedä, onko noi rakennuspuuhat totta vai mielikuvituksen tuotetta. Ulkomailla äijä kyl on ollut.

Lopulta vaari sit vähän rauhoittui, ku riittävästi toistelin, että ”mullahan on Seija”, muistatko?! Ei vaarin tarttenut tietää, et ollaan erottu aikoi sit. Seija varmisti mun selustaa hienosti täs homoasiassa. Tosin Seijakin oli vaarin mielestä ”isosuinen hienostoeukko, joka kävelee Eiffeltornit jaloissa”. Hyvä nimitys korkkareille… Lopuks vaari kutsui mut saareen auttamaan perkausprojektissa, ennen ku kalat mätänee. Tosin totes kyl lopuks, et ”et sä kaupunkilainen niit osaa perata, mut ehkä voit maustaa ne”. No, miekka sivalsi lujaa, enhän mä mikään kalamies oo. Lopuks viel tuli pari isällistä neuvoa konDolin käyttöön, etten vaan hankkis vahingossakaan yhtä monta lasta kuin hän.

Niinpä niin!

Niinpä niin!

YMMÄRRYSTÄ TARVITAAN

Ei jumalauta. Tää oli ni tyypillistä vaaria. Maailman hellyttävin, haurain ja suloisin papparainen vittuilee ja rakastaa samassa puhelussa vuorotellen. Tollainen se on ollut mummon kuolemasta asti. Toki tiedän, et äijä purkaa omaa surua ja masennusta, mut kyl mun sydänt silti riipii. Ei tota osaa ottaa pahalla. Enemmänki pelkään, et vaari kaatuu tai tippuu järveen saares keskenään heiluessaan. Tai sit se saa sydänkohtauksen, murtaa lonkkansa ja jäätyy tai kuolee nälkään omalle pihamaalle. Tai yksinkertaisesti tekee ittelleen jotain, kun on niin yksinäinen ja katkera.

Mitä vaan voi käydä, kun yksin pikkuisen sekavana vailla sen suurempaa hienomotoriikkaa heiluu menemään. Ja kun apua ei perkele vie pyydetä, jossei ole pakko, eikä silloinkaan. Eikä etenkään myönnetä,. Jossei pystykään pyyhkiin persettä tai ees pääse vessaan asti. Ja kun ei osaa tai halua käyttää tekniikkaa, yhteys jää saamatta, kun tulee oikea hätä.

Uhkarohkeus ja jääräpäisyys - Kaksi riskiä yhdessä. ;)

Uhkarohkeus ja jääräpäisyys - Kaksi riskiä yhdessä. 😉

TOIMIKAA IHMSET

Kattokaa hyvät ihmiset mummojen ja vaarienne perään. Kuulostelkaa rivien välistä, onks kaikki hyvin vai päin persettä, mutta älkää turhaan alkako tenttaamaan, moralisoimaan tai syyllistämään. Aistikaa yksinäisyyden, sairauden tai iän tuomat masentuneisuuden merkit ja puuttukaa näihin ajoiss. Vanhusten itsemurhat on paljon yleisimpiä, mitä kuvitellaan! Rohkaiskaa yksinäisiä mukaan vaikka kunnan senioritoimintaan, se voi tuoda tod. paljon sisältöä elämään!

Tarjoutukaa viemään ja tuomaan heidät näihin ryhmiin tai maksakaa taksi, jossette itse pääse. Ei huonokuntoinen vanhus liiku bussilla, eikä etenkään pyörällä, niinkus meikän äijä yritti mantereella. No, fillari takavarikoitiin, koska siinä ei toiminu jarrut. Kattokaa muutenki, et koti on turvallinen ja sielt löytyy kaikki tarvittava apuvälineistö tartuntapihdeistä paksuvartisiin ruokailuvälineisiin ja korkinavaajiin. Näitä vanhusten arkea helpottavia välineitä on tarjolla mm. apteekeissa. Mutsi on ostanut Yliopiston apteekista.

Yksinäisyyden ehkäisyä parhaimmillaan.

Yksinäisyyden ehkäisyä parhaimmillaan.

Meidän vaarin tilanteessa parasta apua on olla arjessa mukana ni hyvin, ku äijän kännykässä nyt on virtaa, ja sit ku hetki koittaa, järjestää harmaahapselle mukava hoitokotipaikka, vaikka mies itse pistäis vastaan. Ei vanhan voi antaa kuolla nälkään tai kylmään omassa saaressaan, vaikka hän itse niin haluaa.

Pitäkää yhteyttä isovanhempiinne, jos mahdollista livenä! Yks viiden minsan soitto viikossa tai vaikka pari hassua valokuvaa kuussa kirjeenä piristää kummasti. Niillä elää monta vuotta. Ja hei, vaikkei isovanhemmat ehkä sitä näytä, niillä on yleensä hirveä ikävä lapsia ja lapsenlapsiaan! Olkaa tavoitettavissa. Ei nämä ihmiset ikuisesti elä. Valitettavasti.

Jeps, nyt mä lähden viemään rekisteriin tän triplafagottisuhteen ja sit tilaan webista kondoleita, ettei Testokseen tuu ei-toivottuja mongolialaisia. Oi vaari, sä oot niin ihq vanha äijänkäppyrä!

Morooo…

Linkkejä ja keskustelua aiheesta:

SK 2009: Vanhuksella on vapaus tehdä itsemurha, Timo Airaksinen.

MTV 2009: Itsemurhat yleisimpiä vanhuksilla.

HelsinkiMissio 2009: Itsemurhia tehdään päivittäin.

HS 2009: Vanhusten itsemurhat nelikertaistuneet viiden vuoden sisällä. Silminnäkijä – Elämän vangit -dokumenttiesittely.

Yksinäisyys masentaa ja ajaa vanhuksia itsemurhiin.

Tarja Tallqvistin blogi. Vanhusten itsemurhat, vaiettu häpeä.

Olli Valtosen sivut, Vanhusten itsemurhat.

Coxion Helppokännykkä vanhukselle

Coxion Helppokännykkä vanhukselle

Millainen kännykkä vanhukselle?

Seniorinetti: Kännykkä vanhukselle -keskustelu.

Katsaus: Löytyykö vanhuksille kännyköitä?

Taloussanomat: Missä viipyvät vanhuksille sopivat kännykät?

Tietoja P-man
Tosimies, joka kumartaa punaiselle lihalle, tehokkaille moottoripyörille ja itsevarmoille naisille, jotka ei yritä hyväkskäyttää mua. Jyrkkä ei puuterialushousuille, kalaruuille sekä isäehdokkaita etsiville kullikotkille. Btw: itsekin isä vm. 11.

2 Responses to Turvallisuusviikko – Vaarilla on saari (ja dementia)

  1. Päivitysilmoitus: P-Manin kootut kirjoitukset, osa I (elo-loka -08) « Ristipissarit

  2. Nimetön says:

    Tosi hyvä juttu!!!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: