Teemaviikko: Miehet ostaa, naiset shoppailee
11.11.2009 7 kommenttia
Mul oli täs parikin erikoist härveliä esiteltäväks mimmiteemaviikolle, mut sit törmäsin ni mielenkiintoiseen katsaukseen naisten kulutuskäyttäytymisestä, et värkit saa venaa. Meikä on jotenki kuvitellut, että teinit ja keski-ikäiset äijät ois sitä suurint ostajamassaa, mut ainakin Jenkkilässä tilanne on toinen. Tässä lyhyt kooste naisista kuluttajina! Ei passaa aliarvioida GirlPOWERIA.
1. Vaikka naisten dollari (ja euro) on about 80 prossaa miesten palkkaeurosta, niin naiset tekevät kaikista ostopäätöksistä kotona n. 80 prossaa. Naiset myös paneutuvat shoppailuun aivan eri tavalla kuin me miehet. He vertailevat vaihtoehtoja, selvittävät tarkempaa tietoa ja ennen kaikkea ostavat vähemmän mainoshuumassa kuin me ukot! Naisostajaa tulis kutsua ”perheen kulutusjohtajaksi” sanoo ammattilaiset.
2. Naiset eivät luota perinteisiin tv-mainoksiin, mikä on pakottanut myyjät muuttamaan markkinointitapaansa. Perinteisten mainosten sijaan rahaa tulisi laittaa lehtien tuotekatsauksiin sekä erilaisiin täsmäiskuihin, kuten tuoteasetteluun mielenkiintoisissa ja arvostetuissa talk showssa (Esim. Oprah) ja promootioihin myyntipisteissä. Näitä kohtaan mimmit on vähemmän skeptisiä. Ai, on vai?
3. Naisten ostovoima on kasvanut 50 vuodessa n. 63 prosenttiyksikköä, kun miehillä vastaava luku on n. 0,6. Jenkeissä 75 prosenttia naisista, jotka työskentelee vähintää toimitusjohtajan tittelil, tienaavat enemmän kuin miehensä. (Martha Barletta, Marketing to Women. How To Understant, Reach and Increase Your Share of the World’s largest Market Segment). Aika kovia lukua, wow!
4. Yritykset, jotka aikaisemmin suhtautuivat naisostajiin skeptisesti, ovat kääntäneet kelkkansa täysin. Perinteiset miesten tavarat, kuten puutarhasetit, työkalupakit ja autonkorjausvermeet, on stailattu ja personoitu naiskohderyhmille. Meidänkin mutsi nakuttelee taulut seinille pinkinpunaisella pörrövarsisella vasaralla. Kukkapenkin välit se mittaa Burberry (?)-mitalla. Isällä ei ole enää mitää saumaa tehdä näitä hommia. Faijaa varmaa harmittaaki ni helvetisti. 😉
5. Naiset muodostavat merkittävän osan luksuskuluttajista! Keskituloiset naiset ovat omaksuneet merkkituotteiden ja -suunnittelijoiden arvomaailman, ja innostuneet syytämään rahaa ko. sektorille. Markkinoijat ovat luoneet näille naisille oman kategorian: keskituloiset massaluksuskuluttajanaiset. Mm. BMW:tä ja Mercedekseltä löytyy naisille suunnattu tyylikäs semiluksusmallisto. Kokemuksia plikat?
6. Naiskuluttajat ovat markkinoijalle suurempi haaste kuin mieskuluttajat. Naiset ovat kiireisiä ja heillä on lukuisia eri rooleja, joissa he ovat yhtä aikaa ostopäätöksiä tehdessään. Nainen voi olla samaan aikaan johtaja, äiti, puoliso, lapsi, ystävä, testimonial-henkilö, mielipidejohtaja yms. Naisille markkinointi vaatii näiden roolien ymmärtämistä, ja miehillä ei useinkaan ole naisten haluista ja tarpeista mitää käryä, vaikka he kuvittelisivat näin. Jep, voin niin kuvitella ton! Tätä jo Reenolle muistaakseni hehkutin…
7. Kun ennen puhuttiin multitask-ihmisistä, jotka suorittivat monia tehtäviä yhtä aikaan, nyt naisista puhutaan termillä multiminding. Naisten päässä pyörii enemmän ajatuksia, muistamista ja huomiota vaativia asioita kuin miesten. Minuutissa mimmi saattaa ajatella: lapsen hakemista kerhosta, auton pesettämistä, ruuan laittamista kotona, junnun vaatteidenpesua, sopivaa tv:n katseluhetkeä, tulevaa tyttöjeniltaa sekä miehen viettelemistä. Tällaisen multiminding-naisen huomio on suht vaikea saavuttaa perinteisen median keinoin! Siksi erilaiset tuotekokeilut, spottaukset, tapahtumat ja arvostelut tavoittavat naiset paremmin. Ni, ettäs tiedätte!
8. Naisostajia ei kiinnosta/vakuuta bullshittiä tai liian vaikeaa termistöä käyttäjät myyjät, eikä etenkään tylsät ja tekniset tuotteet. Etenki knoppailevat miesmyyjät saa naiskuluttajan pakenemaan. Toisin kuin luullaan, naiset ostavat paljon tekniikkaa ja elektroniikkaa, mutta myyjän on ymmärrettävä naista ja puhuttava tälle käytännöllisin ja selkein termein. (Wendy Liebmann, President of WLS Strategic Retail ja author of How to America Shops) Teknisiin tuoteryhmiin on alkanut ilmestyä yhä enemmän designattuja kameroita, läppäreitä, puhelimia ja televisioita. Näitä naisetkin ostavat mielellään! Eikun pinkkiä pintaan… 😉
Niin, että pitäkää vaa tunkkinne sellaiset firmat, joihin palkataan pelkästää miesinsinöörejä, -tuotteistajia, -myyjiä ja -markkinoijia. Mä palkkaan ainaki vaan mimmejä jatkossa. Ja perustellusti: Nainen naista ymmärtää!
Lähde:
http://www.businessweek.com/bwdaily/dnflash/feb2005/nf20050214_9413_db_082.htm
Hahaa, kutoskohdasta tulee niiin mieleen kun menin puhelinkaupoille.. Suoraan tiskille ja tokasin sille söpöhkölle miesmyyjälle että myypä mulle toi puhelin tosta.
Ja mitä saankaan.. 10 min esitelmän mitä kaikkee siinä luurissa on ja miten kytkykauppa toimii.. Jorijorijorijorijori..
Poikaparka, nakki oli varma ja silti piti vielä paikkaa petailla. Siinä vaiheessa olis riittäny vaan kynän ojentaminen ja kysymys: ”Pankki vai Visa?”
Mut pisteet sille panostamisesta.
Hahaa, ni tuttu virhe. Mä tein ton joskus aikoinani, ku aloittelin myyntihommia. Asiakas oli kyl kans mies ja tuote muistaakseni kamera. No, ukko totes mulle vaan tylysti, että ”aiotko poika myydä ton vai keskitytkö noudattaan myyntipuhetta, mikä sulle opetettu just koulutuksessa. Taidat olla uus, ku et yhtään hifffaa, et mä oon jo tehny ostopäätökseni…”
Sit revettiin molemmat! Myöhemmin paljastui, et äijä oli meijän ketjun miehii mut toisesta kaupungista. Kunhan kävi välillä opettamas meit junioreita, jotka yritettii teorian voimin myydä. Hankalaa oli… 😉
Palatakseni sun tilanteeseen, ni tommoinen voi oikeesti estää vaikka kaupan. Mut ehkä myyjä yritti viel epätoivoisesti saada käännettyä myynnin paremman katteen puhelimeen. Outoa tosin ois, mut eihä noist ota selvää.
Mjooo emmää tiä mitä se häkelty ihan totaalisesti, kieltämättä kävi mielessä kun siinä työpäivän jäljiltä enemmän tai vähemmän freesinä tolppasin, että voitasko mennä siihen ASIAAN eli kortinvingutukseen 😉
Mutta joo, ei oo sillai tapana ollu olla hirveen mulkku asiakas, kun sen tietää niin hyvin mitä se on olla siellä tiskin takana..
Jep, niinhän se on, et ku itte on asiakastyössä ei viitti pilata tahallaan kohtalotovereitten päivää. Uteliaisuudesta, ootko kuluttajamyynnin vai b2b-myynnin puolella Reeno?
Myyntityö on yks hankalimmist duuneista ja silti ni käsittämättömän aliarvostettua.
No ööh, mitähän tää nyt olis 😀 Sanotaan molempia, kun on yritys-ja henkilöasiakkaita.
Kyllä taas tänään on pari kertaa ärräpäät lennelly (sisäisesti).. Onneksi jo huomenna on perjantai, ja voin päästää patoutumani jallukolan syövereihin..!
Ai mitenniin taas vähän oravanpyörä hapottaa? 😉
Toi teksti oli niin totta :D! Varsinkin tuo ensimmäinen kohta tuntui tutulta ;). Mä opiskelen (=vähän rahaa) ja mies on töis ja silti mä teen kaikki ostopäätökset lopulta oli sitten kyseessä iso tai pieni juttu…
Mutta olikohan tossa mietitty sitä että naiset ehkä käy enemmän kaupassa esim. juurikin ruokaostoksilla (tai ainakin mä käyn ja moni kaverinikin)? Vai onko kyse vain jostain isommista ostoksista, eikä pienistä päivittäistavaroista?
Mitä BMW:hen tulee, niin en kyllä naismallista semmoista ole kokeillutkaan. Muutamia olen ajanut, mutta en ole ihastunut. Toyta on ainoa oikea auto 😉
Kappas, loistavaa saada jenkkitutkimuksella suomalaista vahvistusta! Mä luulisin, et tossa oli otettu huomioon sekä että, eli pt-puoli ja myös isommat hankinnat, mutta väittäisin, et melki isompien hankitojen kohdal mimmien rooli ois paljon luultua isompi.
Mikäs siitä Toyotasta tekee niin erinomaisen? Sä hehkutit sitä aiemminkin! 😉 😉 Mun kokemukset jää niihin laatikkomalllisiin kasari-Corolloihin, ni en uskalla hehkuttaa sillä perusteella.