Bloggariystävät: Mitä mieltä moderointikäytännöistä?


Bloggarit, niin harrastelijat kuin ammattilaiset. Mitä mieltltä olette seuraavasta?

Kun bloggaaja käy osallistumassa emerkiksi lehtijuttujen kommentointiketjuun, häneltä pyydetään nimi ja sähköpostiosoite muttei juuri koskaan kotisivujen eli blogin osoitetta. Joissain lehdissä on myös se linja, etteivät he suostu julkaisemaan edes bloggarin koko nimeä eli esimerkiksi P-Man, Ristipissarit muuttuu muootoon P-Man TAI Ristipissarit. Meitsin tapauksessa allekirjoitan koommenttni kohteliaisuudesta aina nimellä: P-Man, Ristipissarit, https://ristipissarit.wordpress.com.

Kun luen ja osallistun paljon erilaisiin verkkokeskusteluihin, mielestäni on kiva tietää kommentin jättäjästä enemmän kuin pelkkä lyhyt alias. Jos etenkin kommentoija kirjoittaa hauskaa tai mieleenjäävä tekstiä, seuraisin mielelläni mihin jäljet johtavat, eli kuka tuo kommentoija on omassa blogissaan. Mutta tämä on suht hankalaa,kun kotisivuosoitetta ei pyydetä tai se moderoidaan pois. Miksi? Onko lehdet niin mustasukkaisia jutuistaan, että he pitävät koko rimpsua markkinointina peläten, että kommentoijat ohjautuu linkin perässä pois heidän sivuiltaan? Vai onko lehdet niin idiootteja, etteivät ne ymmrrä nettimaailman ja perussäännönmukaisuuksia, jossa aktiiviset bloggarit allekirjoittavat näkemyksensä rohkeasti omalla nimellään ja varmistavat kiinnostuneiden mahdolliisuuden tulla vierailemaan heidän blogissaan linkin kautta?

Sama koskee linkkejä omaan blogiin. Jos bloggarilla on suoraan aiheeseen liittyvä teksti valmiina omassa blogissa, niin miksei hän voisisi linkata sitä kommenttikenttään? Moderaattorit nimittäin hanakasta blokkaavat linkit pois, vaikka ne liittyisi suoraan itse aiheeseen ja toisivat koko kommentointiketjulle merkittävää lisäarvoa ja kiinnostusta. Saatana, tämä vasta onkin ärsyttävää ja tulee tunne, että linkkien kieltäminen rikkoo sananvapausoikeutta verkossa!

Tämä on hiukka kakspiippuinen juttu, tiedetään, ja olen miettinyt tätä keskenäni. Aamulehti moderoi kaiken ja aina pois, mutta esimerkiksi Keski-Suomalainen ja Savon Sanovat useimmiten eivät. HS:ssä asia on tilannekohtainen.

Millaisia kokemuksia muilla on?

Tietoja P-man
Tosimies, joka kumartaa punaiselle lihalle, tehokkaille moottoripyörille ja itsevarmoille naisille, jotka ei yritä hyväkskäyttää mua. Jyrkkä ei puuterialushousuille, kalaruuille sekä isäehdokkaita etsiville kullikotkille. Btw: itsekin isä vm. 11.

17 Responses to Bloggariystävät: Mitä mieltä moderointikäytännöistä?

 1. Tiina says:

  Aika erikoista, sillä mä en ole koskaan tuohon moderointiongelmaan törmännyt. Pitää kiinnittää huomiota tarkemmin.

  • P-man says:

   Mä luulen et toi on enimmäkseen Aamulehden vittuilua ja törttöilyä. Tai sit meillä on ni ruma nimi… 😉

 2. joonasn says:

  Mä en oikein tiedä myöskään. Jotenkin nuo lehtien kommenttiketjut on muutenkin niin masentavia et niistä pysyy (useimmiten) mielellään kaukana muutenkin. Mut joo, kyllähän totta on että esim. asiaan liittyvien linkkien poistaminen on perseestä (”ai perustuuks intternet muka jollekkin linkeille?”) mutta jo joidenkin mestojen kommenttimäärien takia on varmaan ns. pakko moderoida edes sen verran että siivoaa eritteet ja suorat vittuilut pois..

  • P-man says:

   Oon samaa mieltä! Ihmisillä harvoin on siellä muuta sanottavaa, kun vittuilla toisilleen, jauhaa asianvierestä, yrittää tehdä joka uutisista tasa-arvokysymys tai nuoleskella jutussa esiintyviä trelaisia pikkujulkkiksia.

   Jaa, linkit? Ai, todellako internet perustuu linkeille… 😉 😉 Osut niin naulan kantaan JoonasN. Ehkä samalla presentoidessamme AL:lle sananvapaudesta voidaan opettaa myös internetin perusteet.

 3. emminuorgam says:

  Aamulehti sensuroi kaikki kommentit joissa kritisoidaan Aamulehteä, Alma Mediaa tai Keskustaa. Niin ja juuri nuo kokonaiset nimet, linkit ja 1X2-tapaan joka kolmannen kommentin.

  • P-man says:

   Aamulehti on mun mielestä kaikista Suomen kärkimedioista ahdasmielisin, typerin ja ammattitaidottomin. Eikö kannattaisi ihan reilusti vaan muuttaa siniset logot punaisiksi ja julistautua sille poliittiselle kannalle, jota nyt syydetään ”hienovaraisesti” ja ”piilossa”.

   Viimeiset viikon työelämässä ovat myös näyttäneet, että koko rakas Tampereemme kaikenkaikkiaan on niin jämähtänyt teollisuustuppukylä, jossa kuvitellaan olevan kuitenkin pks:n meininki tai fasiliteetit, että oikein hävettää nuorena ihmisenä sanoa asuvansa täällä. Tuntuu toisinaan, että koko kaupunginhallinnossa istuu pelkkiä ikäloppuja poliittisesti ahdasmielisiä seniorikansalaisia, joiden ainoa tehtävä on ehkäistä kaupungin imagon nuorennusleikkaus ja pitää vanhat, nuupistuneet tradiot elossa lietsomalla muutosvastarintaa kaikessa.

   Voidaan samantien muuttaa kaupungin nimi Tampere-Finlayson Perinnekyläksi. Vittu ku vituttaa.

   • P-man says:

    Ja Aamulehteen palatakseni:

    TARKASTAKAA SANANVAPAUS-KÄSITE VAIKKA WIKIPEDIASTA, jossette muuten tiedä, mitä se tarkoittaa.

 4. oceansoul says:

  Sensurointi on kyl typerää suurimmassa osassa tapauksia. (Kai siinä osittain voi olla, ettei ne ehdi tarkastella, mitä linkkien takaa löytyy, eikä halua, että sinne vaikka jotain epäasiallisia linkkejä tulee.)

  Asiaan liittyen tuli mieleen yksi toinen juttu:

  Joskus kommentoin erästä blogia ja siellä kun on lomakkeessa web-osoite, niin totta kai siihen blogini linkin laitoin. En mainostamisen takia, vaan se nyt on mielestäni ihan normaalia blogeihin kommentoidessa.

  No, kyseisen blogin pitäjä ei julkaissut kommenttiani ja syynä oli kuulemma se, että siinä oli linkki blogiini. (Eeh.. :D)

  Vielä parempi oli, että aiemmin blogini oli automaattisesti lähettänyt ko. blogiin trackbackin, kun olin sieltä lainannut tekstiä. Ja kommentti Femmeltä silloin:
  ”En ole oikein varma miten suhtautua kaikkiin linkkeihin joita blogiini tarjotaan? Useimiten poistan linkit, mutta tämän linkin annan nyt toistaiseksi olla, koska se käsittelee myös keskustelua seksistä. Onko linkin tarkoituksena houkutella ”vähäiset” kirjoittajani ?

  Minusta jotenkin niin naurettavaa. Lukijat pysyy kyllä blogissa/foorumilla/missä vaan, jos siellä on heitä kiinnostavaa asiaa. Jos ei, he kyllä siirtyvät sieltä muutenkin muualle kuin sen takia, että joku sattuu oman kirjoituksensa linkittämään. Parhaimmillaan linkkien avulla löytää uusia – hyviä – blogeja ym., joita alkaa aiempien lisäksi seuraamaan.

  • P-man says:

   Juu, mä en oikeasti ymmärrä tollaista. Täytyy olla todella idiootti tai kokematon nettimaailmassa, jos kuvittelee voivansa valita mielivaltaisesti oman lukijakuntansa ja saavansa heidät pysyyn pelkästään omassa blogissa. Mä en osaa olla sillain kateellinen kellekään, että jättäisin täällä julkaisematta jotain kommia lukijoiden menettämisen pelossa. Säälittävää. Mut jospa muijalle maksetaan provikkaa lukija/kommenttimäärän perusteella, niin ymmärrän ees hitusen, mitä se hakee! Tosin tuollahan oli joku 225 kommenttia vikassakin jutussa, et eikähän niistä suurin osa pysy mesessä, vaiks rohkeastik julkaisis linkkejä. Mä tein testin ja heitin sinne kommentit ja linkin. Katsotaan alkaa eukko rahiseen, ja tulee tänne avautumaan asiakkaiden varastamisesta… Tsiisus! 😉 😉

 5. oceansoul says:

  Teiän blogi sensuroi mun kommentteja! 😉 Katsokaas, onko jäänyt kiinni roskapostisuodattimeen (sisälsi meinaan pari linkkiä..) vai onko kadonnut jonnekin bittiavaruuteen?

 6. P-man says:

  Ootas, mä tsekkaan! Hyvä ku vinkkasit. I’ll be back and tell!

 7. P-man says:

  No voi sun perkele. Mä läysin sen roskiksesta mutta mhinkähän helvettiin se ny katos, ku julkaisin sen. Ei tiisus, että repesin ku luin sun kokemuksista linkkien kaa oceansoul! ”älä vie mun lukijoita perkele”. internetissä ei oikein itsekkyys tohon tapaan toimi. Jaahas, lähden metsåstään kommenttia jostain et saan muutkin hyvälle tuulelle! 😉

 8. P-man says:

  Kato, siellähän se oli, skrollas ruutua. Mobiilikäytön hyviä puolia, että näkee vaan kärpäsen paskan kokoisen alueen! xD

 9. P-man says:

  Oceansoul, oikohan femmellä jotain sukupuolikysymystä tässä mukana? 😉 😉 Tsiigaas huviksest kommentti #236. 😉
  http://femme.helmiblogit.mtv3.fi/2010/01/19/kun-vanha-suola-janottaa/

  • oceansoul says:

   Heh. 😀
   (Tai sitten on muuten vain tässä aikojen kuluessa huomannut, ettei ne linkit olekaan niin paha asia. :p Kuka tietää.)

   • oceansoul says:

    Katsoitkos tuon Femmen vastauksen (on tullut kommenttisi jälkeen)?
    ”Minulla ei ole tapana jättää linkkejä muiden blogeihin, varsinkaan jos en ole tutustunut niihin paremmin. Aikapulan vuoksi en ehdi nyt tutustumaan syvällisemmin blogiisi, mutta kun sellainen tilaisuus tulee, niin arvioin uudelleen linkityksen sen perusteella. Nopea vilkaisu sai minut ajattelemaan, että tässä taitaa olla taas yksi vihainen nuori mies.”

 10. pmanontheman says:

  Juu, mä kävin kanssa repeilemässä. Yrittääköhän hänkin olla Maria Veitola-tyylinen, vai onko tuo silkkaa ajattelemsttomuutta? Aika huonot on argumentoinnin lahjat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: